Scroll to top
© 2019, The International Football Agency (TIFA)
en nl

Voetbalschool Rotterdam TIFA maakt gebruik van video-analyse


TIFA - maart 9, 2020 - 0 comments

Voetbalschool in Rotterdam

Voetbalschool TIFA maakt gebruik van video-analyse om zo haar spelers verder te ontwikkelen op het technische vlak. Het individueel ontwikkelen van voetbalspelers is niet een makkelijke opdracht voor een voetbaltrainer. De voetbaltrainer moet rekening houden met het huidig niveau van de speler, motivatie, motoriek en vele andere aspecten om zo tot een goed systematisch opgebouwd plan van aanpak te komen om een bepaalde technische vaardigheid te kunnen aanleren. Daarnaast is het niet altijd meetbaar wanneer een speler zich heeft ontwikkeld. Dit heeft te maken met het feit dat voetbaltechniek vaak in kleine aanpassingen en bewegingen zit. Het is echter wel belangrijk voor een trainer om zijn of haar spelers te motiveren door aan te geven wat de progressie is gedurende een bepaalde tijd. Om dit te bewerkstelligen kan video-analyse een enorm hulpmiddel zijn voor zowel de trainer als speler. Met een video-analyse kan de trainer namelijk een nul-, tussen- en eindmeting laten zien en daarmee progressie op zowel grote als kleine veranderingen in voetbaltechniek.

Voetbalschool Rotterdam TIFA video-analyse methode

Het is belangrijk om te concluderen dat video-analyse niets meer of minder is dan een middel om het doel van de training over te brengen bij de voetbalspeler. Het uitvoeren van een video-analyse is geen doel op zich, met alleen video-analyse zal de speler zich niet per definitie ontwikkelen. Videoanalyse moet te allen tijde gepaard gaan met een doel en structuur van een trainingsprogramma. Bij voetbalschool Rotterdam TIFA starten wij met een nulmeting van iedere voetbalspeler. Het gaat hier dan om het stuk “Ball Mastery” waarbij het doel is dat spelers volledig bekwaam zijn met het in bezit zijn van een bal. Bij een nulmeting wordt de huidige situatie besproken, beoordeeld en vastgelegd. Dit wordt vervolgens teruggekoppeld aan de speler, waarbij de boodschap is om te laten zien hoeveel groeimogelijkheden de speler heeft, daarnaast kan dit ingezet worden voor huiswerkopdrachten (hierover later meer in dit artikel). De nulmeting zal altijd plaatsvinden tijdens de eerste training van een speler, in week één. 

Vervolgens gaat de speler aan de slag met de terugkoppeling en huiswerkopdrachten, waarna in week vijf opnieuw een video-analyse plaatsvindt om de progressie te zien. Hierna wordt wederom de huidige situatie besproken, beoordeeld en vastgelegd. Als TIFA ziet dat de speler zich flink heeft ontwikkeld, kan in overleg met speler, ervoor gekozen worden om de “Ball Mastery” vaardigheden moeilijker te maken. Ziet TIFA dat de speler zich niet heeft doorontwikkeld, is er reden om door te vragen bij de speler waarom dit het geval is. Mogelijk hebben de trainers van TIFA het niet goed genoeg uitgelegd of heeft de speler niet altijd zijn huiswerkopdrachten gedaan. Ook dit zal besproken worden om tot een passende oplossing te komen.

Tot slot, komt er een eindmeting. Tijdens de eindmeting word geanalyseerd in hoeverre de speler zich heeft ontwikkeld sinds week 1. Het uiteindelijke doel is om significante progressie te zien van elke speler op beeld. Videoanalyse helpt TIFA om haar spelers bewuster te maken van de vaardigheden die zij aanleren. 

Related posts

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.