Scroll to top
© 2019, The International Football Agency (TIFA)
en nl

Filosofie


Individuele voetbalmethode

Voetbalfilosofie

Onze voetbalfilosofie gaat verder dan alleen wat er gebeurt op het voetbalveld. Wij geloven erin dat een excellente topsporter ontwikkeld kan worden op het moment dat alle controleerbare en semi-controleerbare aspecten met elkaar verbonden zijn, om zo de niet-controleerbare aspecten te minimaliseren.

Controleerbare aspecten

Doelgericht trainen

Doelgerichte training heeft duidelijk omschreven, specifieke doelen. Het zijn een aantal kleine stappen om het doel op de lange termijn te bereiken. Doelgerichte training eist dat spelers uit hun comfortzone komen. De lat hoger willen leggen, eventueel anders aanpakken in plaats van herhalen.

 

Mentale voorstelling

Mentale voorstelling is simpelweg een manier van trainen, zodat de speler een groot hoeveelheid informatie in korte tijd kan verwerken en structureren, ondanks de beperkingen van het kortetermijngeheugen. 

 

Mogelijkheid

Het bieden van gelijke kansen aan speler is belangrijk bij het doelgericht trainen. Daar waar de ene speler op een jonge leeftijd al wordt gevraagd door een BVO, kan dat voor een andere speler iets langer duren omdat hij of zij op een latere leeftijd is begonnen. Ook die spelers zouden een eerlijke kans moeten krijgen om zichzelf te bewijzen. 

 

Experts

De factor die het zwaarst weegt, is de expertise van de trainer om een speler doelgericht te ontwikkelen. Zo werken wij enkel met trainers die zelf een topsport achtergrond hebben en tevens zijn gelicenseerd.

Semi-controleerbare aspecten

Ouders

Wij streven ernaar om ouders te stimuleren in het steunen en motiveren van hun kinderen om zo een topsport routine op te bouwen. 

 

Jong beginnen

Vanuit de wetenschap en uit persoonlijke ervaring is gebleken dat hoe jonger een speler begint met doelgericht trainen, des te sneller de speler routine en automatisme opbouwt, waardoor geest en lichaam één worden.

Individuele voetbalmethode